Product was successfully added to your shopping cart.
0 item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

E-liquid uitleg

Er zijn veel verschillende e-liquids op de markt. Ze verschillen niet alleen van smaak en nicotinepercentage maar ook van samenstelling. De samenstelling is vaak een verhouding tussen PG en VG. De basis van elke e-liquid is gedestileerd water. Deze worden aangevuld met PG en VG.

Waar staat PG voor in een e-liquid

PG staat voor Propyleen Glycol. Dit is een stof welke uit aardolie gewonnen wordt en geen geur- of smaakstof heeft van zichzelf. Het verdampen van PG brengt op zichzelf geen geur met zich mee.
Een eigenschap van PG is dat deze eenvoudig andere stoffen opneemt en heeft dus een bindfunctie. Aan de PG kunnen dan ook eenvoudig smaakstoffen en nicotine worden toegevoegd waardoor je tijdens het roken/dampen de smaak proeft en de nicotine binnenkrijgt. Propyleen Glycol is niet giftig en wordt niet alleen gebruikt in e-liquids maar ook in voeding, geneesmiddelen en cosmetica. Je treft deze stof bijvoorbeeld ook aan in veel frisdranken. Naast de bindfunctie van smaken heeft de PG ook de eigenschap om vloeistof langer vers te houden. De PG vloeistof is dun en verdampt gemakkelijk. In tegenstelling tot VG ontstaat er een minimale rookwolk. Veel PG zorgt voor een scherpere ervaring in de keel welke ook vaak ‘throat hit’ wordt genoemd.

Waar staat VG voor in een e-liquid

VG staat voor Vegetable Glycerin en is 100% plantaardig. De VG zorgt voor de dampwolk waarmee de rookbeleving wordt verhoogt. VG heeft van zichzelf een zoetere smaak en is op basis van plantaardige olie. Ook VG is niet schadelijk voor de gezondheid en komt zelfs van nature al in het lichaam voor. Een van de eigenschappen is dat de VG vloeistof een stuk dikker en stroperiger is in vergelijking tot PG. Hierdoor is een heel hoog VG percentage (+80%) niet geschikt voor elke e-sigaret. Doordat de meeste liquids zowel PG als VG bevatten is de vloeistof dun genoeg om te gebruiken in elke e-sigaret.

Een bijkomend kenmerk van VG is dat deze zachter aanvoelt voor de keel. Hoe hoger het VG gehalte in je e-liquid, hoe milder het voor de keel aanvoelt. Een heel hoog VG gehalte kan er voor zorgen dat je de rook niet in de keel voelt (throat hit) waardoor je niet de rookervaring krijgt waar je wellicht naar op zoek bent. Rook je een liquid met nicotine dan kun je het beste een 70% PG/30% VG of 65% PG/35% VG verhouding kiezen.

Grotere dampwolken

Hoe meer VG er in je e-liquid zit, hoe groter en dikker de dampwolken (vape) worden. De liquid van VGOD is hier een voorbeeld van. Deze liquid bevat een bijzonder hoog VG gehalte en zorgt voor de meest dikke rookwolken waarmee je weer Vapetricks kunt doen. Bij Vapetricks moet je denken aan het uitblazen van rondjes welke je met enige behendigheid door de lucht kunt stoten.

Nicotine

Bijna alle liquids zijn te koop met verschillende nicotine percentages. Deze worden in mg (milligram) aangegeven. Deze varieert tussen de 0 en 24mg per milliliter. Nicotine is kleurloos en is goed mengbaar met water. Deze stof wordt vaak in PG (Propyleen Glycol ) opgelost. Rokers die de nicotine nodig hebben kiezen vaak voor een 70% PG/30% VG verhouding of 65% PG/35% VG verhouding. Je wilt namelijk als nicotine verslaafde wel het gevoel hebben dat je rookt. De PG zorgt voor het scherpe randje aan de rook.

0mg = 0,0% nicotine en dus nicotinevrij
3mg = 0,3% nicotine is perfect wanneer je bijna gestopt bent met roken
6mg = 0,6% nicotine en wordt als een zeer lichte sigaret ervaren
12mg = 1,2% nicotine welke vergelijkbaar is met een light sigaret
18mg = 1,8% nicotine en is vergelijkbaar met een normale sigaret

Smaakstoffen

Zowel in PG als VG kunnen smaakstoffen worden opgenomen maar in praktijk is de smaakbeleving in de PG beter dan in de VG. In veel liquids kom je 3 tot 5% aan smaakstoffen tegen.

E-liquid mengen

In praktijk worden e-liquids vaker gemengd zodat er een eigen brouwsel krijgt. Je kunt zelf e liquid maken door de bestandsdelen los te kopen en zelf te mengen. Ook kun je verschillende liquids met elkaar mengen zodat je een andere smaakbeleving krijgt. Bijvoorbeeld tabak in combinatie met een smaakje.