Product was successfully added to your shopping cart.
0 item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

E-liquid verdampen

Veel mensen weten dat er in een e-sigaret een e-liquid moet om te kunnen roken. Echter weten niet veel mensen hoe het binnenin nu precies in zijn werking gaat en de techniek erachter. Bij het uitzoeken van een liquid wordt je vaak geconfronteerd met termen waar je niets vanaf weet. Op deze pagina leggen we haarfijn uit wat een e-liquid is en hoe hij verdampt wordt.

Benamingen van de rookvloeistof

Niet alleen de e-sigaret gaat onder verschillende namen door zoals esmoker of elektrische sigaret, maar de liquids ook. De een noemt het een rookvloeistof, de ander e-juice. De meest voorkomende benaming is toch wel de liquid.

Hoe en wat verdamp je

Een e-liquid is een vloeistof op basis van water en stop je in het tankje van je e-sigaret. Deze vloeistof verdamp je en de damp rook je. Hier komt ook de term dampen vandaan. Hoe de vloeistof precies verdampt wordt lees je hieronder in het kopje ‘de werking van de coil’.

De werking van de coil

In de e-sigaret zit een coil welke in het Nederlands ook wel verdamper genoemd wordt. De coil is een verwarmingselement welke in korte tijd heel warm wordt wanneer je op het knopje drukt.
De coil (verwarmingselement) zit in het tankje waar de vloeistof ook in zit. Aan de coil zitten een aantal haartjes vast die op kleine stukjes touw lijken. Deze kleine haartjes absorberen de liquid zodat de coil niet droog komt te staan. Wanneer de haartjes onvoldoende de liquid kunnen absorberen, en dit zou bijvoorbeeld kunnen wanneer er geen vloeistof meer aanwezig is, dan krijg je een zogeheten ‘dry hit’ en proef je een verbrande smaak.

VG en PG percentage

Wanneer je een liquid koopt dan zie je er een VG en PG waarde bijstaan in procenten. Deze waardes vertellen je iets over de samenstelling. Een veel voorkomende samenstelling is 70% PG en 30% VG. Je komt ze bijna altijd samen tegen in een liquid.
VG is plantaardig en zorgt voor de dampwolken. PG zorgt met name dat de smaakstoffen beter tot hun recht komen. Wanneer je op zoek bent naar een e liquid om dampwolken te creëren dan moet je iets kiezen met een hoog VG percentage. Echter heb je in praktijk een iets krachtigere/moderne e-sigaret nodig om deze goed te kunnen verbranden omdat VG een dikkere substantie is welke door sommige (eenvoudige) e-sigaretten slechter geabsorbeerd wordt. Hierdoor ontstaan dan ‘dry hits’. Hier kun je meer over lezen in het kopje hierboven bij ‘de werking van de coil’.

Verschillen in e-sigaretten

In de basis zijn alle e-sigaretten hetzelfde en werken ze allemaal met hetzelfde principe. Dit is op basis van een verwarmingselement de vloeistof verdampen. Echter heeft niet iedereen dezelfde rookbehoefte en staat de technologie niet stil. Dit resulteert in geavanceerdere e-sigaret modellen waarbij de temperatuur regelbaar is. Niet alleen de temperatuur kan geregeld worden maar ook de tijd waarin de temperatuur behaald wordt en de lengte van een ‘haaltje’. Wanneer je een niveau hoger wilt dan kun je eens kijken naar regelbare e-sigaretten of zelfs mods welke nog krachtiger zijn. Mods zijn e-sigaretten waarbij je zelf de onderdelen kiest zoals tank en coil. Bovendien kun je een coil kiezen met een lagere weerstandswaarde (Ohm), welke meer vloeistof kan verdampen in korte tijd. Deze coils worden ook wel Sub Ohm coils genoemd en hebben een lagere weerstandswaarde. Sub Ohm heeft een weerstandswaarde van minder dan 1 Ohm. De gemiddelde e-sigaret beschikt over een coil van 1,6 Ohm.

Roken voor je plezier

Het roken van een e-liquid is niet voor iedereen om de nicotinebehoefte te stillen. Er zijn namelijk vele dampers die genieten van de verschillende smaakjes en doen dit ter ontspanning. Er zijn namelijk vele eliquids te koop zonder nicotine en van verschillende samenstellingen waardoor je bijvoorbeeld bijzonder grote rookwolken kunt blazen.